كشف روشی جدید برای بهبود حافظه در سالمندان
پاکسازی بهتر مغز، کلید مواجهه با زوال عقل
به گزارش دانلود فایل، دانشمندان دریافته اند که با افزایش سن، بدن توانایی خویش را در پاکسازی مواد زائد مغز از دست می دهد. این وضعیت امکان دارد در ایجاد بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون نقش داشته باشد. حالا محققان روشی برای بهبود این روند یافته اند که می تواند به تقویت حافظه در سالمندان کمک نماید.
به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، با بالا رفتن سن، سیستم پاکسازی مغز مبتلا به اختلال می شود و مواد زائد به مرور زمان در بافت مغزی انباشته می شوند. این اتفاق سبب التهاب و صدمه به سلول های عصبی می شود و می تواند باعث کاهش توانایی شناختی و زوال عقل شود. دانشمندان مدتی است که در تلاشند تا روش هایی برای بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از زوال شناختی ناشی از پیری بیابند. یکی از حوزه های مورد توجه، بررسی ارتباط میان سیستم ایمنی بدن و عملکرد مغز است که در سالهای اخیر به یافته های مهمی منجر گردیده است.
یکی از سیستم های مهم که در پاکسازی مغز نقش دارد، شبکه ای از عروق لنفاوی است که اطراف مغز قرار دارد و به خروج مواد زائد از این اندام کمک می نماید. این سیستم لنفاوی با افزایش سن کارآمدی خویش را از دست می دهد و سبب تجمع مواد اضافی در مغز می شود. محققان اعتقاد دارند که بازگرداندن عملکرد این سیستم می تواند تاثیر مثبتی بر توانایی شناختی داشته باشد. به همین دلیل، مطالعه این شبکه و یافتن راه هایی برای بهبود عملکرد آن، به موضوعی مهم در تحقیقات علوم اعصاب تبدیل گشته است.
محققان دانشگاه واشنگتن در سن لوئیس به بررسی این مورد پرداخته اند. تیم پژوهشی به سرپرستی دکتر جاناتان کیپنیس و دکتر مارکو کولونا، مطالعه ای انجام دادند که نشان داده است تقویت سیستم لنفاوی اطراف مغز می تواند عملکرد حافظه را در موش های پیر بهبود بخشد. این پژوهش نشان داده است که با تقویت این عروق، مغز بهتر می تواند مواد زائد را دفع کند و این امر به بهبود عملکرد شناختی کمک می نماید.
برای انجام این مطالعه، محققان موش های پیر را تحت آزمایشی قرار دادند که حافظه کوتاه مدت آنها را ارزیابی می کرد. سپس، تیم پژوهشی با استفاده از یک روش خاص، رشد عروق لنفاوی را تحریک کردند تا کارآمدی آن در دفع مواد زائد افزایش یابد.
نتایج نشان دادند موش هایی که این درمان را دریافت نمودند، عملکرد بهتری در آزمون های حافظه داشتند و بطور دقیق تر، توانستند اشیای جدید را بهتر به خاطر بسپارند.
بررسی های بیشتر حکایت کننده از آن بود که در موش هایی که سیستم لنفاوی مغزی آنها ضعیف شده بود، سطح بالایی از یک پروتئین التهابی به نام اینترلوکین ۶ (IL-۶) در مغز مشاهده می شود. این ماده باعث ایجاد اختلال در ارتباطات بین سلول های عصبی شده و عملکرد شناختی را تحت تاثیر قرار می دهد. اما تحریک عروق لنفاوی سبب کاهش سطح این پروتئین و بازگشت تعادل در ارتباطات عصبی شد، که به بهبود عملکرد مغز کمک کرد.
این یافته ها اهمیت زیادی دارند، چونکه نشان می دهند که تقویت سیستم لنفاوی مغز می تواند راهی جدید برای پیشگیری از کاهش شناختی در اثر پیری باشد. برخلاف روش های درمانی متداول که عبور از سد خونی-مغزی را دشوار می بینند، این شیوه مستقیماً بر عروق خارج از مغز تاثیر می گذارد و می تواند نگاهی نویدبخش برای درمان اختلالات شناختی باشد.
بدون تردید، یافته های این پژوهش که در نشریه معتبر و بین المللی Cell انتشار یافته اند، می توانند مسیر جدیدی برای تحقیقات آینده در زمینه بهبود عملکرد شناختی سالمندان باز کنند.
منبع: itfile.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب