در راستای كاهش خسارات ناشی از تگرگ به كشاورزی صورت گرفت؛
تبدیل تگرگ به باران با استفاده از امواج صوتی
دانلود فایل: محققان مركز رشد شركت های فناور و دانش بنیان دانشگاه صنعتی سهند به منظور كاهش خسارات ناشی از تگرگ سامانه ای را عرضه كردند كه قادر است تگرگ را به باران تبدیل كند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، بارش تگرگ خسارات زیادی به بخش كشاورزی وارد می نماید كه تابحال سامانه های مختلفی برای كاهش خسارات تگرگ عرضه شده است كه از آن جمله می توان به سامانه "ضد تگرگ" اشاره نمود.
این سامانه كه تابحال از خارج وارد می شد، از جانب یكی از شركت های فناوری در كشور تولید شد. سامانه طراحی شده پرتابل و مجهز به GPS، GPRS و GSM است.
اساس عملكرد این دستگاه گاز استیلن است. این دستگاه با استفاده از این گاز با تولید انفجارهای متوالی و تولید امواج صوتی با برد 14 كیلومتر در داخل ابرهای حاوی تگرگ در رشد و تولید تگرگ اختلال بوجود می آورد و آنها را به باران و یا برف خفیف تبدیل می كند. بدین سان سامانه ضد تگرگ در زمان بارش تگرگ با تولید صدای بلند تگرگ را به باران تبدیل خواهد نمود.
سامانه ضد تگرگ نصب شده
این دستگاه به گونه ای طراحی شده است كه می تواند 120 هكتار را تحت پوشش قرار دهد.
عملكرد این دستگاه به این صورت است كه گاز استیلن در بخش محفظه انفجار این سامانه وارد می شود، امواج صوتی با شدت زیاد را به سمت ابرهای تگرگ زا شلیك می كند. این امواج به محض رسیدن به ابر سبب تلاطم در كریستال های یخ خواهد شد و از این طریق از رشد و نمو كریستال ها و تبدیل شدن آن به دانه های بزرگ یخ جلوگیری می كند.
این سامانه قادر است با پوشش 100 هكتار باغ از خسارات ناشی از تگرگ جلوگیری به عمل آورد.
مهندس یدالله نصرالهی، مجری طرح با اشاره به ماهیت عمل امواج صوتی در این سامانه، توضیح داد: بر اثر انفجار مخلوط سوختنی در هر 4 تا 6 ثانیه امواج انرژی تولید می گردد. یون های موجود در اتمسفر یونیزه می شوند و سبب تشدید انرژی (رزونانس) و حركت یون های حاصل در اطراف منطقه انفجار خواهند شد كه این امر سبب تولید قطبیت و تشكیل یون های آبستن می گردد.
وی با اشاره به اینكه احتمال برخورد این یون ها در فضا كاملا تصادفی بوده، تصریح كرد: بخشی از این امواج توسط ابرها و تروپوسفر (پایین ترین لایه جو زمین) منعكس شده، در حالیكه برخوردهای موثر در فضا سبب حركت تلاطمی می گردد و با حركت مداوم بالا و پایین امواج، تركیبی از قطبش در داخل ابر تولید می گردد.
نصرالهی اظهار نمود: این امر منجر به یكسری واكنش های زنجیره ای میكرو می گردد كه این واكنش ها باعث متلاشی شدن بلورهای كریستال یخی و ناپایداری آنها خواهد شد. كریستال های یخی تولید شده در طول سقوط و عبور از منطقه اختلال كه توسط امواج صوتی تولید شده، نمی توانند به راحتی ذرات آب یا بخار را جذب كنند.
به گفته مجری طرح، بدین سان دانه های یخی تكه تكه شده و به حد كافی رشد نمی كنند و در نهایت تگرگ به صورت باران و یا برف خیس به زمین می رسد.
این سامانه از جنس فولاد سیاه با رنگ اپوكسی با وزن 1.8 تن تولید شده است. میزان صدای تولیدشده از این سامانه 130 دسی بل در فاصله 100 متری (بدون مانع) اعلام شده است.
سیستم كنترل این سامانه شامل GPRS برای برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات با استفاده از نرم افزار اندروید، GSM برای ارسال متن فرمان با پیام كوتاه، RADAR جهت راه اندازی اتوماتیك با استفاده از رادار هواشناسی و GPS جهت استفاده از مختصات محل برای كنترل جابه جایی غیر مجاز است.
از آنجایی كه در زمان طوفان هوا بیش از اندازه مرطوب می شود، برای آنكه قدرت انفجار این سامانه در این زمان كاهش نیابد، سیستم الكترونیكی و جرقه زنی به منظور جلوگیری از مشكلات ناشی از اكسیداسیون و رطوبت در داخل یك تابلوی ضد آب محصورشده، در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر به علت اینكه گاز استیلن بسیار انفجاری است، مكانیسم احتراق در این سامانه توسط حسگرهای رصد و كنترل می گردد.
این دستگاه به تولید انبوه رسیده و كاربردی شده است كه می توان به مواردی چون جلفا 22 دستگاه، مراغه 8 دستگاه، میاندوآب یك دستگاه، ملكان روستای تازه قلعه یك دستگاه، میانه 5 دستگاه، ارومیه 4 دستگاه، لرستان یك دستگاه، گناباد یك دستگاه، سبزوار یك دستگاه، زنجان 3 دستگاه، تهران 4 دستگاه، تبریز یك دستگاه، مشهد یك دستگاه و مازندران یك دستگاه اشاره نمود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب