در گفت وگو با دانلود فایل مطرح شد
كدام كشورها به واكسن كرونا نیاز دارند
دانلود فایل: در صورتیکه برخی بر واکسیناسیون عمومی برای پیش گیری از کرونا تاکید دارند ولی برخی پژوهشگران بر این باورند کشورهایی مانند هند، ژاپن، مصر و تایوان که میزان مرگ و میر ناشی از این ویروس در آنها پایین است، نیازی به این واکسن ندارند، ضمن آنکه احتمال می دهند افراد واکسینه شده گرفتار عفونت و انتقال ویروس شوند؛ بدین جهت باید به مردم زندگی با این ویروس را آموزش داد.
پروفسور قاسم آهنگری، متخصص ایمونوژنتیک و استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفت و گو با ایسنا گفت: شاید دکتر Demitro Ivanosky گیاهشناس روس در سال ۱۹۰۳ که نخستین بار پی به ویروس "تنباکو" که از نوع RNA است، برد، گمان نمی کرد روزی برسد که جهان درگیر چنین همه گیری RNA ویروس شود.
وی با تاکید بر اینکه در طول تاریخ بشر این نخستین بار است که به صورت چنین گسترده ای از فرآورده های RNA استفاده می شود، اظهار نمود: دهه ۱۹۹۰ میلادی مطالعات بسیار محدود در دانشگاه "لوند" سوئد و سایر مراکز علمی دنیا در زمینه دارورسانی با بهره گیری از نانو ذرات انجام شد.
آهنگری افزود: بتازگی برای طی پروسه درمان بیماری فلج عضلانی تحت راهنمایی پروفسور "هانس ویگزل" یکی از نوابغ علوم پزشکی دنیا، رئیس سابق انستیتو نوبل پزشکی و کارشناس ارشد واکسن های نوین سازمان بهداشت جهانی، که من نیز قبلا افتخار دستیاری ایشان را داشتم، در شرکت Sarepta مستقر در بوستون آمریکا برای نخستین بار بوسیله تصحیح پروسه RNA موفق به درمان این بیماری و تایید FDA شدند.
آهنگری افزود: حدود یکسال از شیوع ویروس کرونا گذشته و دانشمندان علوم پزشکی در مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها و شرکت های معتبر جهان مشغول تحقیق بر روی روش های پیشگیری برمبنای تجربیات چندسال گذشته آنها و یا استفاده از تکنولوژی نوین واکسیناسیون هستند.
این استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با تاکید بر اینکه کشورها و کمپانی های پیشرو دراین زمینه بر روی چند تکنولوژی فعالیت دارند، دراین زمینه توضیح داد: گروه اول استفاده از RNA و ترجمه و ساخت پروتئین در داخل سلول میزبان است که کمپانی های "فایزر بیوان تک" و "مدرنا" دراین زمینه فعال می باشند و بتازگی مجوز استفاده اضطراری (EUA) و یا Emergency Use Authorization و نه برمبنای مجوز FDA Appreved را جهت استفاده انسانی دریافت نمودند.
وی گروه دوم را شامل کمپانی "استرازنکا" و در آینده نزدیک واکسن "کمپانی جانسون" دانست که برمبنای وکتور تولید می شوند و افزود: واکسن های تولیدی این شرکتها مشکلات دمایی منهای ۷۰ درجه سانتی گراد را ندارند، بطوریکه کمپانی جانسون ادعا می کند این واکسن به مدت ۳ ماه در دمای ۲ تا ۴ درجه سانتی گراد در یخچال و منفی ۲۰ درجه سانتی گراد در فریزر به مدت دو سال قابل نگهداری است.
بگفته این محقق، این دو شرکت در حال دریافت مجوز استفاده اضطراری EUA هستند.
آهنگری، گروه سوم واکسن های کرونای تولید شده را واکسن های "روسی" و "چینی" عنوان نمود و تصریح کرد: روسیه از زمان جنگ سرد دارای بانک بی نظیر وکتور در دنیا است و این دو کشور دارای مجوز EUA نیستند و تنها تاییدیه کشور خودشان را دارند.
پاسخ به ۲ سوال اساسی درباره واکسن کرونا
این متخصص ایمونوژنتیک با اعلان اینکه ساخت بیش از ۵۰ واکسن کرونا در دستور کار کمپانی ها و مراکز تحقیقاتی مختلف دنیا قرار دارد، اظهار داشت: نکته مهم این است که تزریق واکسن های فوق تا چه زمانی ایمنی پایدار ایجاد میکنند؟ هم اکنون نمی توان جواب آنرا داد، چون زمان کافی برای ارزیابی وجود ندارد.
وی افزود: ولی اینکه آیا هم اکنون تمام کشورها بطور یکسان تمایلی به استفاده از واکسن کرونا به صورت اضطراری و سراسری دارند یا خیر، از شواهد چنین بر می آید که پاسخ منفی است؛ چونکه کشورهایی که مهمترین فاکتور Fatality و یا مرگ و میر و قربانی پایینی دارند، نظیر کشورهای آسیای جنوب شرقی با آمار مرگ و میر پایین و یا حتی در بعضی کشورها مانند هند با جمعیت حدود ۱.۵ میلیارد نفر دارای قربانی کم و یا کشور ژاپن با جمعیت حدود ۱۴۰ میلیون نفر میزان مرگ و میر آن کمتر از ۲ هزار کشته است و یا کشور مصر زیر ۸ هزار نفر قربانی دارد، عجله ای برای واکسیناسیون سراسری ندارند.
آهنگری پیشنهاد کرد: به سبب داینامیسیتی ساختاری ویروس و با توجه به این که حدود یکسال از این اپیدمی می گذرد، حتما آمار قبلی حذف و از زمان ورود به دوره سال نو، آمار جدید ارائه می شود مانند اقدامی که برای شیوع ویروس آنفلوآنزا صورت گرفت؛ چونکه این ویروس دارای داینامیسیتی و قدرت تغییر فرم است که در سال قبل و ابتدای اپیدمی به آن اشاره کرده بودم و هر سال می بایست آمار فرم جدید ارائه شود.
اطلاعاتی که درباره واکسن ها ارائه نشد
استاد تمام پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با تاکید بر ضرورت انتشار اطلاعات علمی و فنی واکسن های تولید شده، اظهار داشت: نکته مهم در زمینه واکسن های تولید شده، ارائه اطلاعات کلیدی آنها درباب ایمنی واکسن ها و شاخصهای مختلف از نظر ایمونولوژیک است که متاسفانه این اطلاعات هم اکنون به علل مختلف که عرض کردم ارائه نشده و این در حالیست که باید اطلاعات آن موجود باشد و از طرف دیگر شرکت های سازنده واکسن کرونا نیز اعلام نمودند که نتوانسته اند در طول این مدت کم این آنالیزها را به صورت جامع و کامل انجام دهند.
وی نخستین داده مورد نیاز درباره واکسن کرونا را "AGE- stratification" دانست و توضیح داد: این عبارت به مفهوم این است که در تمام گروه های سنی به تفکیک باید اطلاعات اثربخشی واکسن و واکنش سیستم ایمنی بدن وجود داشته باشد. بطور مثال به صورت تفکیک شده پاسخ ایمنی در گروه های "کودکان"، "بالغین"، "میانسالان"، "افراد سالخورده" و گروه "کهنسالان" اعلام گردد.
وی با اعلان اینکه مطمئنا گروه کودکان کمترین لطمه پذیری را دارند، نمونه آنرا کشور تایوان دانست که مدرسه ها باز است و مرگ و میرهای این کشور کم است؛ بدین جهت چنین کشوری نه فقط تمایلی به واکسیناسیون سراسری ندارد، بلکه بخصوص در کودکان و قشری از جامعه که در معرض خطر نیستند احساس نیاز نمی گردد.
آهنگری عامل Absolute Risk Reductiom یا (ARR) را از دیگر فاکتورهایی دانست که نیازمند به دسترسی به اطلاعات آن هستیم، اشاره کرد: ARR یکی از شاخصهای مهم برای ایمنی زایی است. هر چند تمرکز بیشتر شرکتها بر روی این فاکتور است، ولی این فاکتور برای قضاوت نهایی درباب اثربخشی این واکسن کافی نیست.
این متخصص حوزه ایمنولوژنتیک با اعلان اینکه Number Needed To Treat یا (NNT) فاکتور بسیار مهم در تایید واکسن خصوصاً واکسن های با فناوریهای جدید است، افزود: فاکتور چهارم NNH و یا Number Needed To Harm است که میزان لطمه پذیری ناشی از واکسیناسیون خصوصاً واکسن های تولید شده با فناوری جدید را نشان میدهد. بدین جهت اینها شاخصهای بسیار مهمی هستند تا برمبنای آن واکسن های تولید شده مورد قضاوت قرار گیرند و از مرحله EUA به مرحله تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA Approved) برسند.
آهنگری با تاکید بر اینکه این چهار فاکتور مهمترین فاکتورها برای واکسن های موفق هستند که باید ریز اطلاعات و اثر بخشی ایمنی آنها در دسترس باشد، اظهار داشت: هم اکنون این اطلاعات برای واکسن های تولید شده در دسترس نیست و به Effectivness (اثر بخشی) بسنده کرده اند.
وی با اعلان اینکه بدین جهت اطلاعات ما درباره واکسن های کرونای تولید شده کامل نیست، اظهار نمود: هم اکنون ویروس کل جامعه را بطور یکسال تهدید نمی کند و حدودا ۸۰ درصد از افراد بخصوص گروه های کودکان بهبود می یابند. علاوه بر آن افردی که مبتلا شده اند، ایمنی طبیعی پایداری در آنها ایجاد نمی گردد و احتمال داده می شود واکسن ها نیز ایمنی پایدار و طولانی مدتی نظیر واکسن های کلاسیک ایجاد نکند.
این محقق پژوهشگاه ملی زیست فناوری با تاکید بر اینکه معین نیست که واکسن کرونا چه مدتی پایداری ایمنی در بدن ایجاد می کند، افزود: حال این سوال مطرح می شود که آیا افرادی که مبتلا شده اند، می بایست واکسن تزریق کنند که باید گفته شود در افرادی که Comorbidity (چند ابتلایی) بالا دارند، تزریق واکسن احیانا سبب پاسخ هایپرایمیونیتی (پاسخ شدید ایمنی) خواهد شد.
وی با اعلان اینکه هنوز مشخص نیست که این واکسن ها بطور کامل در تمام افراد به صورت یکسان ایمنی زایی موقت ایجاد نمی کنند و یا از بیماری علامت دار جلوگیری نمی کنند یا خیر، افزود: پس این احتمال وجود دارد افراد واکسن زده گرفتار عفونت و انتقال ویروس شوند. بنابراین لازم است کما فی السابق دستور العمل های بهداشتی شامل ماسک زدن، رعایت فاصله اجتماعی و بهداشتی حتی با تزریق واکسن را رعایت کرد.
این محقق تصریح کرد: این بیماری به صورت یک بیماری اندمیک درآمده و تنها واکسیناسیون کفایت نمی کند و باید به مردم آموزش داد ضمن رعایت نکات بهداشتی، چگونه با این ویروس در آینده زندگی زندگی کنند.
منبع: دانلود فایل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب