آخرین وضعیت مالچ های زیستی داخلی برای مهار ریزگرد؛

اجرای پایلوت مالچ های زیستی در ۳ سایت کشور

اجرای پایلوت مالچ های زیستی در ۳ سایت کشور

به گزارش دانلود فایل دبیر کارگروه تخصصی توسعه فناوری های آب، خشکسالی فرسایش و محیط زیست معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری از تعیین ۳ سایت برای اجرای پایلوت مالچ های زیستی اطلاع داد.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، "خاک" بزرگترین سرمایه در اختیار هر کشور است؛ چون که خاک در کاهش تنش های آبی و ذخیره سازی آب نقش مهمی دارد، ازاین رو اگر خاک نباشد و کره زمین به جای خاک از سنگ پوشیده شده بود، زمین قادر به ذخیره سازی آب نبود و همه آب های دریافتی ناشی از بارندگی وارد دریاها و دریاچه ها می شدند.
همینطور خاک بزرگترین توزیع کننده آب در دنیا است. بررسی های جهانی نشان میدهد که رطوبت خاک بیشتر از ۸ برابر رطوبت تمام رودخانه ها است و این رطوبت خاک است که باعث توسعه پوشش های گیاهی و مرتع می شود، بر این اساس است که حل مشکل آب کشور بدون در نظر گرفتن مشکل خاک امکان پذیر نیست. این در حالیست که به اعتقاد محققان اگر یک سانتی متر از خاک از دست برود، صدها سال زمان نیاز دارد تا خاک از دست رفته جایگزین شود. خاکی که امروز در دسترس ما قرار دارد، میلیونها سال طول کشیده است تا به این صورت تبدیل گردد.
از طرف دیگر برآوردها نشان میدهد که ایران به طور متوسط دو میلیارد تن در سال فرسایش خاک دارد و فرسایش بادی در مناطق بیابانی یکی از چالش های جدی کشور است و مالچ پاشی یکی از راهکارهای تثبیت خاک به شمار می شود، ولی مالچ های نفتی نسخه منسوخ شده برای این منظور است؛ ازاین رو در سالهای اخیر تولید مالچ های زیستی مختلف در دستور کار شرکتهای دانش بنیان قرار گرفت و بعد از اجرای فاز پایلوت از سال ۹۲ ما همچنان شاهد بروز طوفان های ریزگرد در کشور هستیم.
این که چرا تابحال به هیچ یک از مالچ های زیستی مجوز رهاسازی داده نشده است، سوالی است که بی پاسخ مانده است، ولی مسؤول معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری از اجرای فاز پایلوت ۳ مالچ ساخته شده در سه سایت کشور خبر می دهد و ابراز امیدواری می کند که در صورت تایید نهایی در سازمان محیط زیست از این توان داخلی برای یکی از بزرگترین چالش های زیست محیطی بهره گرفته شود.
جزئیات فاز پایلوت ۳ تثبیت کننده زیستی خاک
دکتر نادر قلی ابراهیمی، دبیر کارگروه تخصصی توسعه فناوری های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری در گفتگو با ایسنا، گفت: بر مبنای مصوبه کمیته هماهنگی مالچ های غیر نفتی که در سازمان محیط زیست تشکیل می شود، سه شرکت به ما معرفی شده که به منظور اجرای فاز پایلوت مالچ های زیستی ساخته شده سه سایت با هماهنگی سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور تعیین شده است.
وی "سیستان" و خوزستان" را دو سایت از سه سایت تعیین شده دراین زمینه عنوان نمود و تصریح کرد: سازوکار اجرایی این طرح فراهم گشته است تا بتوانیم در سطح مشخصی، مالچ های غیر نفتی را اعمال نماییم.
ابراهیمی، مالچ های غیر نفتی را مالچ های زیست تخریب پذیری توصیف کرد که سازگاری خوبی با شرایط بیابانی کشور دارند و افزود: از طرف دیگر این مالچ ها هزینه های سنگین مالچ های نفتی را به همراه ندارند، ضمن آنکه مالچ های زیستی قادرند شرایط بهینه ای را برای تثبیت کانون های گرد و غبار و استقرار گیاه و پوشش سبز مهیا کنند.
دبیر کارگروه تخصصی توسعه فناوری های آب و خشکسالی با تاکید بر این که پیشگیری از فرسایش بادی در مناطق مختلف بیابانی از دیگر مزیت های مالچ های غیر نفتی است، اظهار نمود: مهم ترین چالش ما در مناطق بیابانی، فرسایش بادی است که امیدواریم با اجرایی شدن این نوع مالچ ها امسال مبادرت به رفع این چالش شود.
وی در مورد اجرای پایلوت مالچ های زیستی در بعضی از استانهای کشور، اشاره کرد: در سالهای قبل در مراحل پایلوت، مالچ های زیستی در استانهای اصفهان و خوزستان اجرایی شد که نتایج خوبی به دست آمد و امیدواریم با توسعه این طرح ها، با همکاری سازمان جنگلها و مراتع بتوانیم مالچ های زیستی و غیر نفتی را جایگزین مالچ های نفتی نماییم و یک حرکت خوبی برای جریان سازی استفاده از فرصت ها و توانمندی های شرکتهای دانش بنیان در رفع چالش ها فراهم گردد.
ابراهیمی با اشاره به مراحل اجرای طرح پایلوت مالچ های زیستی در سه سایت مختلف کشور، توضیح داد: پس از این فاز، مرحله پایش مالچ های غیر نفتی صورت خواهد گرفت و پس از تایید، نسخه قابل توسعه نتایج را به سازمان جنگلها عرضه خواهیم کرد.
به گفته ی ایشان، یک دوره مالچ های زیستی پاشش می شود و طی مدت یک سال در معرض شرایط مختلف آب و هوایی مورد تست و ارزیابی قرار می گیرد.
وی افزود: با تاییدی که در کمیته هماهنگی مالچ های زیستی صورت می گیرد، قادر خواهیم بود در بخش اجرا، بهترین مالچ را معرفی نماییم.
ابراهیمی در مورد پایداری مالچ های غیر نفتی در محیط، توضیح داد: ما در این مطالعات موردی در زمینه عدم پایداری در بررسی ها و پایش ها نداشتیم. امکان دارد بعضی از مالچ های غیر نفتی بعضی از خصوصیات خاص را داشته باشند که نتیجه ویژه بگیریم، ولی تابحال نکته منفی در زمینه این مالچ ها نداشتیم.
دبیر کارگروه تخصصی توسعه فناوری های آب و خشکسالی معاونت علمی ریاست جمهوری افزود: مهم ترین نکته دراین زمینه آن است که ما در مناطق بیابانی به شرایط مناسبی برای اقتصادی کردن منابع طبیعی و بیابان زدایی اقتصادی نیاز داریم تا شرایط لازم برای حضور افراد بومی و تولید و اشتغال فراهم گردد و بطور قطع مالچ های غیر نفتی به سبب دارا بودن قیمت مناسب و کارکرد عالی، می توانند شرایط مناسبی را برای اقتصادی کردن عرصه های بیابانی و بیابان زدایی ایجاد کنند.



1400/05/16
12:33:49
5.0 / 5
660
تگهای خبر: تولید , دانش بنیان , ذخیره سازی , سایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل