موفقیت محققان دانشگاهی در تولید نیكل از كاتالیست های مستعمل

موفقیت محققان دانشگاهی در تولید نیكل از كاتالیست های مستعمل

دانلود فایل: محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر با همكاری بخش خصوصی روشی را برای تولید نیكل از كاتالیست های مستعمل عرضه دادند كه به قول آنها دستاوردهای این طرح مانع از خروج ارز از كشور خواهد شد.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، دكتر میلاد رضایی، مجری طرح با اشاره به اینكه فلز نیكل برای ساخت فولادهای زنگ نزن، كاتالیست های پتروشیمی، سوپرآلیاژها و صنایع نیروگاهی كاربرد دارد، اظهار داشت: این فلز از كشورهایی چون بلژیك، كانادا، فنلاند، روسیه و ژاپن به كشور وارد می گردد.

وی با اشاره به اینكه تولید این فلز در كشور جلوگیری از خروج ارز را از كشور به دنبال دارد، اظهار نمود: علاوه بر آن نیكل دارای قیمت نسبتا بالایی (بیش از 14 دلار به ازای هر كیلوگرم) است؛ از این رو ارزش اقتصادی بسیار خوبی را می تواند برای تولیدكننده به دنبال داشته باشد.

رضایی از اجرای طرحی در این زمینه با عنوان بازیافت فلز نیكل از كاتالیست های مستعمل (Cathodic Nickel recycling from spent catalysts) اطلاع داد و خاطرنشان كرد: در این كار تحقیقاتی كه هم اكنون مراحل آزمایشگاهی و نیمه صنعتی (پایلوت) آن انجام شده است، از صفر تا صد كار توسط تیم تحقیقاتی دانشگاه صنعتی امیركبیر انجام شده و تلاش ما بر این است كه اشكالات فرآیند بازیافت نیكل توسط محققان داخلی مرتفع شود.

مجری طرح فرآیند بازیافت نیكل از كاتالیست های مستعمل را با استفاده از خردایش مواد اولیه، كربن زدایی (decoking) و انحلال اسیدی (leaching) دانست و تصریح كرد: بعد از این مراحل با تصفیه و خالص سازی محلول از عناصر ناخالصی همچون آهن، مس، آلومینیوم، روی، منیزیوم، كبالت، كلسیم و مواد آلی و نهایتا الكترولیز نیكل (Electrowinning) به محصول نهایی رسیدیم.

این محقق الكترولیز نیكل از محلول غیرخالص حاوی یون نیكل را از دیگر فرآیندهای این تحقیقات دانست و اضافه كرد: این فرآیند دارای دانش فنی بسیار پیچیده ای است و حدودا در تمام دنیا به صورت پتنت شده است كه در این تحقیق به این دانش فنی دست یافتیم.

وی از مهمترین موارد مصرف نیكل را كارخانه های تولید فولاد ذكر كرد و افزود: كارخانه های فولادسازی برای تولید فولاد زنگ نزن (استیل) سالیانه مقادیر زیادی نیكل وارد می كنند؛ چون كه با افزودن 8 تا 10 درصد نیكل به آهن و كروم، "فولاد زنگ نزن 8-18" كه در بین مردم به نام "استیل" معروف است، تولید می گردد. از این رو دستاوردهای این تحقیق می تواند توجیه اقتصادی داشته باشد.

رضایی با اشاره به اینكه هم اكنون فاز نیمه صنعتی (پایلوت) این طرح اجرایی شده است، اظهار داشت: قرارداد فاز صنعتی شدن تولید نیكل از كاتالیست های مستعمل را با شركت سرمایه گذار امضا كردیم و امیدواریم تا سال آینده فاز صنعتی (تولید ماهانه 6 تن نیكل) اجرایی شود و ما بتوانیم بخشی از نیكل مصرفی كشور را تامین نماییم.

مجری طرح خصوصیت اصلی این طرح را تولید یك ماده با ارزش (نیكل كاتدی) از مواد اولیه نسبتا كم ارزش (كاتالیست مستعمل) دانست و اضافه كرد: همینطور با عنایت به مبحث بازیافت، این كار به لحاظ زیست محیطی، جلوی دفن مواد آلوده كننده (كاتالیست های مستعمل) را هم می گیرد.

وی مزیت اصلی نیكل تولیدشده را قیمت تمام شده آن عنوان نمود و افزود: هم اكنون قیمت جهانی نیكل فلزی بیش از 14 دلار به ازای هر كیلوگرم است و ماده خام اولیه برای تولید، قیمتی حدود 3 دلار به ازای هر كیلوگرم نیكل محتوا دارد. به علاوه با عنایت به وارداتی بودن نیكل موجود در بازار فلزات ایران و هزینه های گمركی و حمل و نقل، بدون در نظر گرفتن نوسانات قیمت ارز، معمولا قیمت نیكل در بازار ایران حدود 25 درصد بیش از قیمت جهانی (بازار بورس لندن) است.

به قول وی، كاربردهای اصلی فلز نیكل در صنایع فولادسازی، آبكاری و پوشش دهی، سوپرآلیاژها، تولید كاتالیست های صنایع روغن نباتی، تولید كاتالیست های صنایع پتروشیمی برای شكستن گاز طبیعی و تولید آهن اسفنجی و هم صنایع تولید شیرآلات، قاشق، چنگال و كارد است.

این طرح از جانب میلاد رضائیی عضو هیات علمی گروه مواد و متالورژی، دانشكده مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه صنعتی امیركبیر و با همكاری امیرحسین قمشلویی فارغ التحصیل كارشناسی ارشد مهندسی مواد و متالورژی این دانشگاه و با سرمایه گذاری بخش خصوصی اجرایی شده است.




1397/06/10
16:01:20
5.0 / 5
4684
تگهای خبر: تولید , دانشگاه , محقق , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل