شگرد جدید فروش گوشیهای قاچاق
دانلود فایل: در صورتیكه این روزها خرید اطلاعات پاسپورت و استفاده از معافیت گمركی مسافرت خارجی برای واردات گوشیهای قاچاق باب شده است، برخی فروشندگان به فروش گوشیهای رجیسترنشده به مسافرانی اقدام می كنند كه پاسپورت با مهر سفر خارجی داشته باشند.
به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، طرح رجیستری یا شناسنامه دار كردن تجهیزات سیمكارت خور از همان زمان كه بعنوان راهی برای مبارزه با قاچاق عنوان شد، با چالش هایی همراه بود. رجیستری در ابتدا در سال ۱۳۸۵ كلید خورد اما در دولت های قبلی اجراهای ناموفقی داشت. در نخستین تجربه این طرح كه برمبنای IMEI گوشیها بود، این كد قابل جعل بود تا جایی كه حتی برخی تعمیركاران گوشیهای موبایل، شناسه گوشیهای قاچاق را به شناسه یك گوشی مجاز وارداتی تغییر داده و با تقلب، می توانستند ده ها گوشی تقلبی یا قاچاق را به فروش برسانند.
در این راستا و در صورتیكه در اواخر دولت یازدهم، محمود واعظی - وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات- از اقدامات انجام شده برای تكمیل این طرح اطلاع داد، درنهایت مسئولیت تكمیل و اجرای نهایی آن برعهده محمدجواد آذری جهرمی -وزیر جوان دولت دوازدهم- نهاده شد. بدین ترتیب از نیمه دوم سال 13۹۶ بود كه رجیستری با فراهم شدن زیرساخت های فنی و اعلام آمادگی وزارت ارتباطات، در مرحله اول با آغاز فاز نظارت از مهر ماه و بعد از آن با اجرای رجیستری برای گوشیهای آیفون و تبلت های شركت اپل از آذر 13۹۶ شروع شد.
بعد از آن هم مراحل بعدی رجیستری برای سایر برندهای موبایل اجرا شد و درنهایت، با مشمول شدن گوشیهای سامسونگ كه رجیستری آنها به سبب فراوانی در بازار ایران به آخرین مرحله موكول شده بود، این پروژه در فروردین ۱۳۹۷ تكمیل شد.
افزایش قیمت گوشی با رجیستری
اجرای رجیستری در ابتدا مشكلات زیادی داشت كه یكی از مهم ترین آنها، افزایش قیمت گوشیها بود. در شرایطی كه سال گذشته، با افزایش نرخ ارز، قیمت گوشیها در حالت معمول هم افزایش دو تا سه برابری داشت، رجیستری هم بهانه ای دیگر برای فروشندگان بود كه قیمت گوشیها را بالا ببرند. بدین ترتیب بعضی از فروشندگان كالای رجیسترنشده را به خریداران می فروختند و زمانی كه فرد خریدار برای پس دادن گوشی خود بازگشت می كرد، مبلغی را از او دریافت می كردند.
برخی دیگر از این سودجویان هم گوشیهایی كه رجیستر شده بود را با قیمت بالاتر از قیمت معمول بازار به خریداران می فروختند. البته جهرمی در آن زمان، راه چاره برای مقابله با افزایش قیمت حباب گونه را گوشی نخریدن عنوان كرد؛ هرچند بعد از گذشت زمان هم تاثیر زیادی در بازار ملتهب گوشی دیده نشد.
از جانب دیگر، با اجرای رجیستری برای تمامی برندهای گوشی، افرادی كه منافعشان بوسیله قاچاق تامین می شد، دست به كارهای مختلفی برای دور زدن این طرح زدند. یكی از این راه ها، واردات چمدانی گوشیهای مسافری بود؛ بدین ترتیب كه در مقطعی از زمان، برای واردكنندگان این رسم باب شده كه در سفر به سفرهای خارجی، مبادرت به واردات هزارات گوشی مسافری كنند، برای اینكه افرادی كه به این شیوه گوشیهای خودرا وارد می كردند، از پرداخت ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده معاف شده و از معافیت های گمركی نیز بهره می بردند.
تلاش برای مقابله با واردات چمدانی گوشی
این مساله موجب شد مسئولان به دنبال راه چاره ای باشند كه واردات بی رویه كه رسما قاچاق بود و اسما مسافری، برچیده شود و در مقابل هم واردات مسافری پابرجا باشد و آن دریافت مستقیم كد فعال سازی گوشی مسافری بعد از پرداخت عوارض و ثبت موفق شناسه سریال دستگاه در گمرك بود كه با اتصال گمرك به سامانه همتا امكان پذیر شد.
روش دیگری كه واردكنندگان غیررسمی و قاچاق چیان گوشی جهت استفاده از گوشیهای قاچاق انتخاب كردند، استفاده از اطلاعات مسافران واقعی است كه بااینكه خودشان مبادرت به واردات گوشی نكرده اند، اما برخی با گرفتن اطلاعات از آنها، مبادرت به واردات گوشی به اسمشان كردند. این مساله در مسافرت حاجیان مشاهده شد و حتی وزیر ارتباطات درباره آن هشداد داد.
بااینكه در این مورد، كلاهبرداری و سوءاستفاده از ناآگاهی حجاج اتفاق افتاده بود، اما بعد از آن مشخص شد كلاهبرداران به روشی دیگر، حتی اطلاعات مسافران را با خواسته خودشان خریداری كردند و حتی آذری جهرمی درباره این كلاهبرداران اظهار نمود: «این افراد یك روز از پاسپورت حجاج و مسافران استفاده می نمایند، یك روز سیمكارت به نام دیگران صادر می كنند و با پرداخت ۳۰۰ هزار تومان، معافیت پاسپورت آنها را می خرند.»
اما بتازگی روش دیگری از واردات به شیوه مسافری دیده شده است. این كه گوشیها در وب سایت های مختلف برای فروش گذاشته می شوند اما در تبلیغاتی كه برای این گوشیها آمده نوشته شده: «گوشی كد فعال سازی ندارد و برای فعال سازی نیازمند پاسپورتی هستید كه طی سه ماه گذشته مسافرت خارج از كشور داشته باشد» این بدان معناست كه این گوشیها از مجاری رسمی وارد كشور نشدند و به همین دلیل، پروسه رجیستری برایشان انجام نشده است. با این روش، گوشیهایی كه به شیوه غیررسمی و قاچاق وارد شدند هم می توانند كد فعال سازی دریافت نمایند و به صورتی رجیستری را دور بزنند.
از طرفی صرف نظر از این كه در این روش، حتی زحمت خرید اطلاعات پاسپورت به دوش فروشنده نیست و آنرا به گردن خریدار انداخته، یكی دیگر از نكات قابل توجه این است یكی از گوشیهایی كه به این روش به فروش می رسد، آیفون ۱۱ است. گوشیهای مدل جدید شركت اپل كه شامل آیفون ۱۱ و ۱۱پرو می شوند، اخیرا توسط این شركت معرفی شده و حتی عرضه آنها هم در هفته گذشته در جهان اتفاق افتاده است. اینكه چطور با در اختیار داشتن پاسپورتی كه مسافرتی در سه ماه گذشته داشته باشد، می توان آیفون ۱۱ را وارد كرد كه حدود یك هفته از عرضه جهانی آن می گذرد، موضوعی است كه می تواند مورد پیگیری قرار گیرد.
منبع: دانلود فایل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب