با كمك دانشمندان ایرانی شناسایی شد
عامل ژنتیكی كه موجب سكته مغزی می شود
دانلود فایل: تعدادی از محققان سازمان بهداشت ˮگایسینگرˮ(Geisinger) با مشارکت دو دانشمند ایرانی نوع رایجی از دگرگونی ژنتیکی را بعنوان عامل خطری برای سکته مغزی به خصوص در افراد بالای 65 سال شناسایی نمودند.
به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، بیماری عروق کوچک مغزی موجب ایجاد یک چهارم سکته های ایسکمی(نارسایی خون به بافت) در سراسر جهان می شود و یکی از شایع ترین علت های ایجاد زوال عروقی است. این بیماری می تواند به صورت جراحاتی در مغز آشکار شود که بطور معمول در تصاویر اسکن مغزی دیده می شود. این بیماری معمولاً با پیری و فشار خون بالا هم راه است، اما تعداد کمی از موارد به سبب تغییر آمینواسید سیستئین در ژن NOTCH۳ ایجاد می شوند. تقریباً از هر ۳۰۰ نفر یک نفر این نوع تفاوت ژنی را دارد. یک بیماری ارثی نادر شناخته شده به نام کاداسیل (CADASIL) (آرتریوپاتی مغزی اتوزومال غالب به همراه انفارکتوس های ساب کورتیکال و لکوانسفالوپاتی) نیز توسط تغییر در این ژن رخ می هد و با بیماری عروق کوچک مغزی ارتباط دارد که موجب افزایش ریسک بروز سکته مغزی می شود.
در این مقاله پژوهشگران مجموعه ای از سوابق پزشکی افراد همچون اطلاعات توالی ژنومی بیش از ۳۰۰ نفر را بررسی کردند. از این تعداد ۱۱۸ نفر تنوع در ژن NOTCH۳ داشتند که ۱۲.۶ درصد آنها سابقه سکته مغزی داشتند. در صورتیکه در گروه دیگر تنها ۴.۹ درصد افراد سابقه سکته مغزی داشتند. خطر سکته مغزی در افراد بالای ۶۵ سال و آن دسته که نابهنجاری ماده سفید مغزی داشتند بطور قابل توجهی زیاد بود. بااینکه تمام ۱۱۸ نفر یک نوع تفاوت ژنی داشتند اما نوع خاصی از تنوع ژنی که موجب بیماری کاداسیل می شود به ندرت مشاهده شد.
این گروه تحقیقاتی نوشتند که باتوجه به فراوانی تعداد تنوع ژنی در ژن NOTCH۳، تعداد افرادی که ممکنست در معرض خطر مبتلاشدن به بیماری عروق کوچک مغزی بگیرند و گرفتار سکته مغزی شوند زیاد است. تحقیقات نشان می دهد بیشتر افرادی که این مشکل ژنی را دارند بعد از ۶۵ سالگی گرفتار بیماری عروق مغز و سکته می شوند.
دکتر ویدا عابدی دانشمند گروه ژنومیک مولکولی و کاربردی در سازمان بهداشت گایسینگر و یکی از نویسندگان این تحقیق می گوید: سکته مغزی اختلالی پیچیده و چند عاملی است. تشخیص عوامل خطرزا و شناسایی راه های بهبود شرایط بیمار، بخشی بسیار مهم در روند مراقبت از بیمار است.
دکتر رامین زند متخصص مغز و اعصاب عروقی و دانشمند در سازمان بهداشت گایسینگر و یکی از نویسندگان این تحقیق می گوید: این مطالعه نشان دهنده ی نگاهی جدید و قدرتمند برای مطالعه اساس ژنتیک در بیماریهای عصبی است. منابع منحصر به فرد گایسینگر سوابق الکترونیکی سلامت افراد و تمرکز دقیق بر روی علم پزشکی به ما این امکان را می دهد تا از این داده ها برای ایجاد مراقبت های پزشکی بهتر برای همه ی بیماران استفاده نمائیم.
منبع: دانلود فایل
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب